Gradient

Fantastiske Gradient - hvorfor og hvordan fant Gradient veien til PM Audio i Norge? 

Da er vi tilbake til ca 1998/1999
Vi startet PM Audio i 1997 – som ren forhandler for norske importører. Vi begynte bl.a. med Dynamic Precision elektronikk og Forsman høyttalere. Dette var fint en stund – inntil den gamle musikksjelen forventet noe mer – noe som lignet mer på det jeg privat hadde levd med i de siste nesten 20 årene. Da tenker jeg på høyttalerne.
I 1981 byttet jeg ut JBL L65 ( som var meget gode på den tiden ) til høyttalere med det spredninsprinsippet som skulle følge meg videre resten av livet ( jada - jeg lever enda!! ). Jeg kjøpte da QUAD ESL 63 og det var en helt annen verden enn det gode «kassehøyttalere» på den tiden var i stand til å levere. I 1985 byttet jeg over til Martin Logan CLS og disse spilte jeg på helt til jeg hørte Gradient REVOLUTION for første gang – i 1998/1999.
Gradient REVOLUTION er jo en dipol i bassen og har en dipol spredningskarakterestikk i mellomtone/diskant som en dipol. Altså samme spredningsmønster som disse elektrostatene.

Under tiden så grodde det fram en bevisstgjøring vedr spredningsmønster fra høyttalere og hvilket spredningsmønster som tjener musikkopplevelsen best.
Det er og blir KONTROLLERT SPREDNING.
Opererer man med kontrollert spredning så unngår man mer eller mindre de fleste romproblemer da det er et minimum av refleksjoner i rommet i forhold til omnidireksjonell / rundtstrålende spredningsmønster.
Høyttalere med kontrollert spredning lyder dermed tilnærmet likt fra rom til rom – på grunn av at rommet ikke blir delaktig på samme måte som med andre typer høyttalere. Derfor kan vi si dette: Hører du god lyd hos oss og kjøper disse høyttalerne – så får sannsynligvis du også god lyd i ditt rom.

En stor fordel Gradient sine høyttalere har i forhold til andre høyttalere med kontrollert spredning – som elektrostat/ panelhøyttalere er at man ikke trenger å sitte i «sweet-spot» for å oppleve den gode klangen og alle detaljene. Selv med kontrollert spredning har man den klare lyden over alt i rommet. Det vet alle som kjenner elektrostathøyttalere ikke er tilfelle med elektrostater.

Så etter at jeg ble kjent med Gradient REVOLUTION med alle de unike mulighetene disse høyttalerne har – for disse er virkelig unike i sin konstruksjon og brukermuligheter.
Gradient REVOLUTION har en unik bassgjengivelse som ingen andre høyttalere har som også gjore overgangen fra gode fulltoneelektrostater til høyttalere med dynamiske elementer.
Så fikk vi heldigvis dette agenturet for Norge og de ble også mine private høyttalere. Dermed ble Martin Logan CLS solgt og en ny tid begynte.

Gradient har flere høyttalere etter samme prinsipp og det som kjennetegner alle er at de er plasseringsvennlig alle sammen.

Det kan være som Gradient selv sier: Plasser dem der de ser penest ut i rommet!!

Priser og utmerkelser har det vært mange av til Gradient sine forskjellige modeller.

Som en dirigent i Kristiansand Symfoniorkester en gang sa da han var hos oss og lyttet på Gradient REVOLUTION: «Jamen – det er jo sånn det høres ut der nede jo»! Han mente: det var sånn det hørtes ut i konsertsalen til symfonien.

Og dette bringer meg til den samme konklusjonen som The Absolute Sound gjorde etter en test av Gradient REVOLUTION – tror det var i 2005: Du kan lett finne andre høyttalere som koster mange ganger så mye som disse – men du finner sannsynligvis ingen høyttalere som bringer deg til konsertsalen på samme måte som Gradient REVOLUTION gjør – og det er vel dit du egentlig vil – ikke sant?

Og kruttet blir ikke oppfunnet hver dag: Gradient REVOLUTION ble lansert i 1993!! Har imidlertid gjennomgått 3 oppgraderinger siden da. Men grunnkonstruksjonen er nå altså 20 år gammel.

Gradient har hatt en solid plass hos oss i ca 15 år nå og Gradient står for det vi selv ønsker å stå for – en ekte og naturtro formidler av musikk.

Hilsen
Paul Mortensen